Blåbær styrker immunforsvaret og reduser blodtrykket

Om du har en stillesittende livsstil kan et daglig tilskudd av blåbær hjelpe deg med å få et sterkere immunforsvar, og det kan senke blodtrykket.  Dette på kun seks uker, i følge en undersøkelse gjort på kvinner og menn i aktiv arbeidsalder.

Hos de som daglig inntok blåbærtilskudd tilsvarende 250 gram bær, fant forskerne ut at immunforsvaret ble sterkere. De naturlige drepercellene (NK-celler) økte med 4 % sammenlignet med de som fikk placebo.

Naturlige dreperceller sirkulerer i blodet, men finnes også i forskjellige organer.  Deres viktigste oppgave er å raskt kjenne igjen tumorceller og virusinfiserte celler, og så drepe disse tumor- og virusinfiserte celler.  En 4% økning av NK-celler er derfor ikke av ubetydelighet.

 

Blåbær reduserte også blodtrykket

Forskerne observerte samtidig at tilskudd av blåbærpulver også reduserte blodtrykket hos de av deltakerne som hadde et lett forhøyet blodtrykk.

Undersøkelsen bekrefter dermed tidligere funn som forskergruppen har uført på topptrente idrettsutøvere som inntok 250 gram blåbær. Også her fant forskerne ut at blåbær førte til et sterkere immunforsvar ved en økning av NK-celler og en reduksjon i betennelsesfaktorer.

Blåbærs positive egenskaper antas å ligge i flavonoidene, stoffene som gir blomster, frukt og bær farge.

Spesielt antocyaniner og flavanoler antas av forskerne å være viktige.  Tidligere har man funnet at blåbær også kan redusere risiko for tidlig aldring av hjernen.

 

Kilde:

Six weeks daily ingestion of whole blueberry powder increases natural killer cell counts and reduces arterial stiffness in sedentary males and females.  McAnulty et al., Nutritional Research In Press, DOI: 10.1016/j.nutres.2014.07.002

 


Se også:

10 grunner til at du trenger mer D-vitamin!

Annonser

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: