Sunt kosthold gir barn høyere IQ

Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende, men det er dokumentert at et sunt og variert kosthold gir høyere IQ til barn om det får mindre kjeks, sukkerholdige drikker, sjokolade og annet hurtigmat.

Australske forskere undersøkte kostholdsvanene hos over 7.000 barn målt ved 6, 15 og 24 måneders alder.  Disse ble senere ved 8-årsalderen IQ-testet.

Ikke uventet hadde barn som ble ammet til de var 6 mnd og siden hadde et sunt kosthold rikt på ost, frukt, belgfrukter, grønnsaker og andre sunne matvaner – en høyere IQ  ved 8-årsalderen sammenlignet med de av barna som i sine første leveår fikk mye kjeks, saft og brus, sjokolade og potetgull.

Dette viser at amming til barnet er minst 6 måneder, sammen med at barna senere får et sunt, god, «gammeldags» og hjemmelaget mat – har stor betydning for barns kognitive utvikling.

«Hjernen trenger sunne og viktige næringsstoffer, og dette er spesielt viktig de første to årene etter fødsel», sier Dr. Lisa Smithers fra University of Adelaid, Australia.

Med kunnskapen man i dag har om andre studier på hukommelse, Alzheimer´s, ADHD, dysleksi, dyskpraksi, depresjoner, angst og andre kongitive lidelser, kan det føyes til at hjernen trenger sunne og viktige næringstoffer hele livet, og ikke bare de første leveår.

 Dog – forskerspråk og forskeruttalelser er nå en gang nettopp det – forskerspråk;  Litt vage og runde i kantene, for å si det slik, for å ikke støte noen kollegaer eller noen i store kommersielle industrier.

Som en liten kommentar til funnene i denne studien, er det verdt å nevne at amming tilfører viktige omega-3-fettsyrer som er helt nødvendig for at hjernen skal utvikle seg normalt, og at et kosthold rikt på ost, frukt, belgfrukter, erter og grønnsaker går under definisjonen av mat med lav glykemisk indeks (GI), eller «lavkarbo» – som Fedon Lindberg har pratet varmt om i mange år.  Det tilfører også rikelig med vitaminer, mineraler og andre plantestoffer som er viktige for helsen vår.

Så sørg at både barn, unge og voksne får og har sunne kostholdsvaner, inkluder omega-3, vitaminer, mineraler fra sunne måltider, eller som tilskudd – hele livet.

Kilde:

«Dieteary pattern at 6, 15 and 24 months of age are associated with IQ at 8 years of age».  Smithers, Golley, Mittinty et al., European Journal of Epidemiology, 2012 Jul; 27(7): 525-35.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Crystal Dream

Naturige ingredienser for naturlig god søvn

Crystal Mind

Normal brain function for all the family

Crystal Eye Omega

For the treatment of Dry Eyes

Crystal Mind

Crystal Mind™ has been developed following many years of research in nutrition for optimum brain health and function.

nutrimedhelse.wordpress.com/

Nyheter og forskning om livsstil, naturmidler og kosttilskudd

%d bloggere liker dette: