Mer frukt og grønt gir mindre astma

frukt og grønt gir mindre astma

Mer frukt og grønt gir mindre astma. Ikke bare 5 om dagen! Hele 7 serveringer om dagen av frukt og grønt bør du få i deg hver dag.  Dette kan i følge australske forskere redusere astmaplager.

130 astmatiske personer ble i denne studien satt på to forskjellige dietter som de skulle følge i 14 uker.

Den ene gruppen skulle innta rikelig med antioksidanter ved å spise fem porsjoner med grønnsaker og to porsjoner med frukt hver dag.  Den andre gruppen skulle ha et lavt inntak av antioksidanter. De spiste kun to porsjoner med grønnsaker og en porsjon frukt daglig. Etter 14 dager fikk de som skulle spise lite frukt og grønt også et ekstra daglig tilskudd med ren lykopen-ekstrakt fra tomat.

Ved undersøkelsens slutt, viste det seg at de som spiste minst frukt og grønt hadde lavere lungefunksjon. De hadde hyppigere forverringer av astmaplager enn de som spiste mye frukt og grønt.  Dette til tross for at det ble gitt ekstra kosttilskudd i form av konsentrert lykopen fra tomat til de som fikk lite antioksidanter fra kostholdet sitt.

«Vi så at det er mer effektivt å øke inntaket av antioksidanter i form av økt inntak av frukt og grønt, enn ved å ta et konsentrert kosttilskudd,» uttaler forskerne bak studien.

Antioksidanter fra planter

Dette resultatet er med på å forklare hvorfor det er så store resultatforskjeller i andre studier hvor man har sett på betydningen av antioksidanter fra kosttilskudd i forbindelse med astma.  Når man inntar antioksidanter og karotenoider i sin naturlige form og med sine naturlige bindinger, har de en langt større effekt enn om man konsentrerer ett eller flere virkestoffer i en tablett.

Flere produsenter av kosttilskudd lager nå nye tilskudd hvor man ikke oppkonsentrer ett eller flere virkestoffer, men får ut hele komplekser med antioksidanter i sin naturlige form uten bruk av varme.  Det gir riktignok lavere grad av hvert enkeltstoff, men altså en større total helsemessig gevinst.

Man vet ikke i dag hvorfor frukt og grønt gir mindre astmaplager. Man kan tenke seg at de kraftige fargestoffene i frukt og grønt, også kjent som flavonoider, kan være årsaken.

Grønnsaker reduserer betennelsesfaktorer

En rekke av disse flavonoidene i frukt og grønnsaker virker kraftig betennelsesdempende. Dette vil redusere inflammatoriske sykdommer som astma. 

Norske myndigheter har frontet «5 om dagen» lenge. Dette for å blant annet redusere forekomsten av kreft og hjerte- og karsykdommer. Nettopp kreft og hjerte- og karsykdommer har som oftest sitt utspring i betennelsesreaksjoner i kroppen.

Nå kan vi også trygt si at frukt og grønt gir mindre astma.

Fakta om astma:

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstandstilstand i luftveiene. Dette gir en overfølsomhet i luftveiene som kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig morgen. Mellom episoder med forverring kan pusten være normal.

Det anslås at omtrent 20% av barn har eller har hatt astma innen de er ti år, og at forekomsten blant voksne ligger på ca. 8%.  De siste 40 årene har det vært en jevn økning av forekomsten av astma, noe som kan tyde på at både nye kostholdsvaner med mer ferdigmat og miljøforandringer er med på å påvirke astmaforekomsten.

Kilder:

Manipulating antioxidant intake in asthma: a randomized controlled trial. Wood et al., American Journal of Clinical Nutrition, August 1, 2012 doi: 10.3945/​ajcn.111.032623

Norges Astma- og Allergiforbund


Les også:

Antioksidanter fra bær godt for hjertet

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: