Hvitløk kan forebygge slitasjegikt

Idrettsutøvere og kvinner er spesielt utsatt for å utvikle slitasjegikt i rygg, hofter og knær.  Gode kostholdsvaner kan være med på å forebygge og redusere slike plager.

En undersøkelse fra England viser at frukt og grønt, og at spesielt hvitløk er med på å forebygge slitasjeskader.

Det var over 1000 kvinnelige tvillingpar i alderen 46 og 77 års som var med i undersøkelsen.  Ingen av kvinnene hadde på forhånd symptomer på slitasjegikt ved studiens start.

Forskere ved King´s College London og University of East Anglia tok så bilder av ryggen, hofter og knær av kvinnene, og de analyserte samtidig kostholdsvanene deres.  I gjennomsnitt ble kvinnenes kostholdsvaner undersøkt i over 9 år.Undersøkelsen avdekket at de av kvinnene som hadde høyest inntak av frukt og grønt hadde færre tilfeller og mindre plager med slitasje i hofter.  Spesielt hypping inntak av hvitløk var forbundet med mindre hofteplager.

Hvitløk og andre løkplanter er rike på spesielle svovelforbindelser.  Det er disse svovelforbindelsene forskerne tror bremser aktiviteten til noen enzymer som er forbundet med utvikling av  som slitasjegikt.

Kilde:
Dietary garlic and hip osteoarthritis: evidence of a protective effect and putative mechanism of action.  Williams et al., BMC Musculoskeletal Disorders 2010, 11:280

You may also like...

1 Response

  1. desember 6, 2022

    […] Hvitløk kan forebygge slitasjegikt […]

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: