Er du fruktansensitiv og ikke glutenintolerant?

Det er stor sannsynlighet for at det er fruktaner som gir deg symptomer på glutensensitivitet – og ikke gluten.  Dette i følge en ny norsk undersøkelse gjort ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Fruktan er et polymer som består av forskjellige fruktosemolekyler, og er en av de vanligste former for karbohydrater i planter.

Fruktan er spesielt vanlig i gress, røtter, knoller i løkfamilien og i hvete.  Store mengder fruktaner finner vi spesielt i artisjokk, bygg, hvitløk, løk, rug, hvete og aspargesbønner.

Hos personer uten cøliaki-diagnose, men som allikevel rapporterer om symptomer på glutenintoleranse og opplever en forbedring av sine symptomer når de unngår gluten, viser det seg nå at det ikke er gluten – men fruktaner de faktisk reagerer på, i følge denne nye undersøkelsen.

59 personer uten cøliaki, men som selv valgte følge en glutenfri diett for å redusere sine problemer med oppfattet glutenintoleranse, deltok i denne undersøkelsen.

Deltagerne ble så vilkårlig delt inn i grupper som i syv dager skulle spise en muslibar med gluten, en med fruktaner eller en placebobar.  Etter en såkalt washout periode på 7 dager, byttet gruppene på type muslibarer.  Dette ble så gjentatt til alle hadde hatt sin periode med 7 dager på de forskjellige typer barer (glutenrik bar, fruktanrik bar og placebobar).

Deltakernes symptomer ble så vurdert etter spesielle vitenskapelige kriterier for irritert tarmsymdrom, Gastrointestinal Symptom Rating Scale Irritable Bowel Syndrome (GSRS-IBS).

Det interessante er at GSRS-verdiene var høyest når deltakerne spiste fruktanrike muslibarer.  Det var ingen forskjell i verdiene mellom inntak av gluten og placebo.

Forskerne konkluderer med at inntak av fruktaner kan føre til symptomer på irritert tarmsyndrom, og at det ikke nødvendigvis skyldes gluten.

 

Kilde:

Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-reported Non-celiac Gluten Sensitivity.  Skodje et al., Gastroenterology, 1 november 2017 – Article in Press

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: