7-om-dagen gir mindre astmaplager

Norske myndigheter har i flere år sakt du skal få i deg «5 om dagen» av frukt og grønt.  Er du astmatiker, bør du derimot øke dette til minst 7 serveringer av frukt og grønt hver dag.  Dette kan nemlig redusere astmaplager, i følge australske forskere.

De australske forskerne satte over 130 astmatiske personer på to forskjellige dietter som de skulle følge i 14 uker.  Den ene gruppen skulle innta rikelig med antioksidanter ved å spise fem porsjoner med grønnsaker og to porsjoner med frukt hver dag.

Den andre gruppen skulle ha et lavt inntak av antioksidanter, og kun spise to porsjoner med grønnsaker og en porsjon frukt daglig. Etter 14 dager fikk de som skulle spise lite frukt og grønt også et ekstra daglig tilskudd med ren lykopen-ekstrakt fra tomat.

Ved undersøkelsens slutt, viste det seg at de som spiste minst frukt og grønt hadde lavere lungefunksjon og at de hadde hyppigere forverringer av astmaplager enn de som spiste mye frukt og grønt.  Dette til tross for at det ble gitt ekstra kosttilskudd i form av konsentrert lykopen fra tomat til de som fikk lite antioksidanter fra kostholdet sitt.

«Vi så at det er mer effektivt å øke inntaket av antioksidanter kostholdendringer i form av økt inntak av frukt og grønt, enn ved å ta et konsentrert kosttilskudd,» uttaler forskerne bak studien.

Dette resultatet er med på å forklare hvorfor det er så store resultatforskjeller i andre studier hvor man har sett på betydningen av antioksidanter fra kosttilskudd i forbindelse med astma.

Når man inntar antioksidanter og karotenoider i sin naturlige form og med sine naturlige bindinger, har de en langt større effekt enn om man konsentrerer ett eller flere virkestoffer i en tablett.

Høykonsentrerte tilskudd ikke alltid det beste

Flere produsenter av kosttilskudd lager nå nye tilskudd basert på «whole food matrix» – hvor man ikke oppkonsentrer ett eller flere virkestoffer, men får ut hele komplekser med antioksidanter i sin naturlige form uten bruk av varme.

Det gir riktignok lavere grad av hvert enkeltstoff, men altså en større total helsemessig gevinst.

Betennelsesdempende plantestoffer

Man vet ikke i dag hvorfor frukt og grønt gir mindre astma, men man kan tenke seg at de kraftige fargestoffene – flavonoider, kan være årsaken.  En rekke av disse flavonoidene virker kraftig betennelsesdempende, noe som vil redusere en inflammatorisk sykdom som astma.  Norske myndigheter har frontet «5 om dagen» for å blant annet redusere forekomsten av kreft og hjerte- og karsykdommer, og både kreft og hjerte- og karsykdommer har som oftest sitt utspring i betennelsesreaksjoner i kroppen.

Fakta om astma:

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstandstilstand i luftveiene. Dette gir en overfølsomhet i luftveiene som kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig morgen. Mellom episoder med forverring kan pusten være normal.

Det anslås at omtrent 20% av barn har eller har hatt astma innen de er ti år, og at forekomsten blant voksne ligger på ca. 8%.  De siste 40 årene har det vært en jevn økning av forekomsten av astma, noe som kan tyde på at både nye kostholdsvaner med mer ferdigmat og miljøforandringer er med på å påvirke astmaforekomsten.

Kilder:

«Manipulating antioxidant intake in asthma: a randomized controlled trial», Wood et al., American Journal of Clinical Nutrition, August 1, 2012 doi: 10.3945/​ajcn.111.032623

Norges Astma- og Allergiforbund

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: