Mangel på vitamin K2 større enn antatt

En undersøkelse Nederland viser at et stort antall av både barn og voksne har en uttalt mangel på vitamin K2.  En mangel på vitamin K2 settes i forbindelse med økt bruddfare, generelt dårligere bein- og knokkelhelse, osteoporose og tette blodårer på grunn av åreforkalkning.

Blodprøver fra 110 friske ble analysert, 42 barn og 68 voksne. Forskjellige biomarkører som gjenspeiler vitamin K2 status hos friske personer (sirkulerende dp-ucMGP og ucOC) ble så analysert av forskerne.

Hos personer over 40 år fant man en økte endring av disse viktige biomarkørene.  Dette viser til at man kan ha et økt behov for vitamin K2 etter hvert som man blir eldre.

Hos barn fant de høye verdier av en biomarkør som viser til en K2-mangel og et behov for mer vitamin K2.

Både barn og voksne over 40 år som hadde den størst mangelen på vitamin K2 responderte godt på tilskudd av vitamin K2, i følge Elke Theuwissen, som var hovedansvarlig forskningen.

Studien viser altså til en generell utbredt mangel på vitamin K2 i hele befolkningen.  Kosttiilskudd med vitamin K2 bedret status for de biomarkører som tilsier normale nivåer av vitamin K2.

Vitamin K2 er spesielt viktig for bein- og knokkelutvikling hos barn, og for å forsinke utviklingen av osteoporose og åreforkalkning hos voksne.

Foruten tilskudd av vitamin K2, er gode naturlige kilder til dette supervitaminet ost, helmelk, lever, eggeplommer og fermentert mat.

Undersøkelsen finnes her:

http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2013/fo/c3fo60464k#!divAbstract

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: