Mer B-vitamin under graviditet reduserer risiko for eksem hos barnet

Gravide som har høyere verdier av B-vitaminer settes i forbindelse med en redusert risiko for å utvikle eksem hos barnet.

En for lavt inntak av B-vitaminer, og spesielt niacin (Vitamin B3) har lenge blitt pekt på som en faktor for å utvikle allergirelaterte plager som både astma og irriterte tarmsykdom (IBD).

Kremer med vitamin B3 brukes regelmessig i behandlingen av eksemer, men denne nye undersøkelsen er den første i sitt slag som ser på sammenhengen mellom gravides B-vitaminstatus og barns risiko for å utvikle eksem.

Den engelske studien som ble gjort ved University of Southampton undersøkte nivå av vitamin B3 og relaterte metabolitter hos nesten 500 gravide kvinner.  Hyppigheten av eksem ble så undersøkt når barna var 6 og 12 mnd.

Forskerne fant ut at gravide som hadde høyest blodverdier av vitamin B3, hadde barn en 30% redusert risiko for å utvikle atopisk eksem ved 1-årsalderen.  Dette sammenlignet med barn av mødre som hadde lavere verdier av vitamin B3 og de relaterte metabolitter.

Viktig med balansert og allsidig kosthold

Forskerne understreker med dette viktigheten av å holde et balansert og allsidig kosthold under hele graviditeten. Samtidig som de tror at disse funnene kan være en av flere årsaker til eksemer og at dette stammer fra barnets utvikling i mors mag.

Dette kan kaste lys på nye måter for å redusere risiko for eksemer og andre hudproblemer hos barnet.

Nicotinamid (Vitamin B3) finner man spesielt i fisk, kjøtt, kylling, nøtter og kaffe.  Nicotinamid er blant annet viktig for kroppens immunforsvar.

 

Kilde:

Higher maternal serum concentration of nicotinamide and related metabolites in late pregnancy are associated with a lower risk of offspring atopic eczema at age 12 months.  El-Heis et al., Clincical & Experimental Allergy, 2016 Oct;46(10):1337-43.

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: