E-vitamin forebygger hukommelsestap ved for lite søvn

Kronisk underskudd på søvn går utover vår helse.  Vektøkning, hjerteproblemer og raskere aldring er noen få  helseproblemer forbundet med søvnmangel.  Men også hjernen vår lider ved kronisk underskudd av søvn.  Tilskudd av E-vitamin kan dog være til hjelp for hjernen ved søvnmangel.

De første tegnene på at hjernen lider av søvnmangel er dårlig hukommelse.  Nå har forskere funnet ut at E-vitaminer kan være til nytte for de som jobber mye nattevakter, eller generelt har problemer med å få nok søvn.  E-vitaminer gir en antioksidantbeskyttelse, som kan bedre både korttids- og langtidshukommelsen hos personer med søvnmangel.

Forskere undersøkte riktignok mus, men undersøkelsen skal være overførbar til mennesker.  En gruppe mus påført søvnmangel ble undersøkt ved at de blant annet skulle finne veien rundt i en klassisk vitenskapelig labyrint, slik at forskerne kunne undersøke resultatene på hukommelsen til musenes vei gjennom labyrinten.

Resultatene var klare.  Når musene led av underskudd på søvn brukte de lengre tid gjennom labyrinten, og husket rett og slett ikke veien.  Både korttids- og langtidshukommelsen var tydelig svekket på grunn av søvnmangel.  Når musene fikk tilskudd av E-vitamin, viste det seg at dette forebygget svekkelse av hukommelsen til musene.

I tillegg viste det seg at tilskudd av E-vitamin aktiviserte en rekke beskyttende antioksidantensymer, som normalt svekkes kraftig ved søvnmangel.  Dette indikerer at søvnmangel også kan gå utover vårt immunforsvar, men at tilskudd av E-vitamin holder immunforsvaret vårt oppe ved søvnmangel.

Kilde:
Behavioural Brain Research, Volume 226, Issue 1, January 2012, Pages 205-210:  The neuroprotective effect of vitamin E on chronic sleep deprivation-induced memory impairment: The role of oxidative stress

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: