BCAA settes i sammenheng med overvekt og diabetes

Tilskudd av de frie aminosyrene, L-leucin, L-isoleucin og L-valine, også kjent som BCAA, har blitt veldig populært de siste årene. BCAA i både pulver- og drikkeform er kanskje den hotteste kosttrenden blant ivrige mosjonister.

Forskere ved University of Sydney har sett nærmere på de negative effektene ved langvarig, hyppig og overdrevent bruk av BCAA.

Funnene er oppsiktsvekkende og bør få konsumenter av BCAA til å tenke seg om to ganger med henhold til hvor mye ekstra de får i seg daglig. Forskerne fant nemlig en sammenheng mellom forhøyet nivå av BCAA og overvekt og redusert serotoninnivå.

Undersøkelsen som nå er nå publisert i Nature Metabolism, så på virkningen av BCAA og andre essensielle aminosyrer som tryptofan og påvirkningen på helse og kroppssammensetning hos mus.

Musene i undersøkelsen ble gitt fire forskjellige doser med BCAA. En gruppe fikk 200% mer BCAA over normalinntak, en annen gruppe fikk normal dose (100%), den tredje gruppen fikk kun 50% av normalt inntak og den fjerde gruppen fikk kun 20% av normalt inntak.

Mus som konsumerte dobbelt så mye BCAA som fra en normal diett ble overvektige og døde tidligere. Forskerne fant høye blodverdier av BCAA og påpeker at BCAA konkurrerer med tryptofan for transport og opptak til hjernen.

Tryptofan trengs for å danne serotonin. Serotonin er et hormon som ofte kalles for ”lykkehormonet”, men forskerne i undersøkelsen påpeker at serotonin også har andre viktige oppgaver.

Et lavere nivå av serotonin i hjernen gir økt appetitt. Ved et overdrevent inntak av BCAA, reduseres så tryptofan i hjernen – som igjen reduserer nivået av serotonin.

Dette førte til en massiv overspising hos musene i undersøkelsen. Musene ble dramatisk overvektige og levde vesentlig kortere, sammenlignet med de andre musene som fikk normalt eller redusert inntak av BCAA i sitt kosthold.

Forstyrrer aminosyrebalansen

Forskerne påpeker noe som er vesentlig ved bruk av frie aminosyrer, slik som BCAA-tilskudd:

Det er ikke BCAA i seg selv som fører til bivirkninger. Det er selve aminosyrebalansen i kroppen vår som forstyrres når man overdriver inntak av visse aminosyrer til fordel for andre.

Ved et økt inntak av BCAA vil dette føre til redusert utnyttelse av andre aminosyrer, spesielt tryptofan og treonin. Dette igjen fører til overvekt og overspising på grunn av for lave nivåer av serotonin, som dokumentert i denne undersøkelsen.

Studien støtter opp om lignende funn hos både mennesker og dyr, som viser til at et forhøyet nivå av BCAA settes i sammenheng med overvekt, insulinresistens og diabetes Type 2.

I stedenfor BCAA-drikker og pulvere bør man sørge for å få i seg tilstrekkelige mengder med protein fra et normalt kosthold.  Trener man ekstra hardt er det fornuftig ta et fullverdig proteintilskudd, men styr unna tilskudd slik som BCAA.  Det vil bare forstyrre aminosyrebalansen og på sikt kunne føre til dårligere helse og livskvalitet

Kilde:

Branched-chain amino acids impact health and lifespan indrectly via amino acid balance and appetite control. Solon-Biet et al., Nature Matebolism, Volume 1, pp 532-545, 2019.

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: