Forskning: Moderat alkoholinntak reduserer risiko for hoftebrudd

Ja, du leser riktig!   Den største undersøkelsen i sitt slag konkluderer med at et moderat alkoholinntak reduserer risiko for hoftebrudd.

Studien som nå er publisert i The American Journal of Clinical Nutrition undersøkte hyppigheten av hoftebrudd hos over 74.000 kvinner og 38.000 menn, totalt over 110.000 personer.  Kostholdsvanene hos deltagerne ble vurdert hvert fjerde år i tidsrommet fra 1980 til 2014.

Totalt i kohorten registrerte forskerne 2360 hoftebrudd hos kvinner og 709 tilfeller hos menn.

Ved å analysere kostholdsvanene og hoftebrudd hos deltakerne i undersøkelsen fant forskerneut at de som hadde et moderat, daglig alkoholinntak hadde en lavere risiko for hoftebrudd, sammenlignet med de som var avholdende.

Rødvin det besta alternativ for kvinner

Hos menn falt risiko for hoftebrudd lineært med inntak av alkohol, sammenlignet med de som ikke drakk alkohol og det helt uavhengig av type alkoholholdig drikkevarer.

Hos kvinner så man dog en enda klarere trend: Selv om det også blant kvinner ble observert en reduksjon av hoftebrudd hos de som konsumerte moderate mengder alkohol, så var det en drikk som utpeket seg som «vinneren» – og det var rødvin!

Rødvinsdrikkende kvinner hadde den laveste hyppigheten av hoftebrudd av alle undersøkte personer.

 

Kilde:

Alcohol intake, specific alcoholic beverages, and risk of hip fractures in postmenopausal women and men age 50 and older.  Fung et al., The American Journal of Clinical Nutrition, July 2019

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: