Nytt kjempestudie: D-vitamin reduserer risiko for kreftdød med hele 16%

  • Vitamin D fiskebilde

Om du enda ikke er overbevist om at vi bør øke vårt inntaket av D-vitamin, bør det nye studie som nå er publisert i British Medical Journal få deg på revurdere ditt forhold til kosttilskudd.

Forskere fra både USA og Kina har samlet data fra over 75.000 personer fra 52 forskjellige studier med D-vitamin.

D3-vitamin totalt overlegen Vitamin D2

Ikke bare fant forskerne ut at tilskudd med D3-vitamin (kolekalsiferol) reduserer dødeligheten av kreftsykdom med hele 16%,  men de fant også ut at det kun var D3-vitamin (fra animalske og marine kilder) som ga denne effekten.

D2-vitamin (ergokalsiferol og hovedsakelig fra planteriket) hadde overhode ikke noen effekt på kreftdødelighet.

Støtter 80 år gammel hypotese

Den første sammenhengen mellom D-vitamin og dødeligheten av kreft ble fremsatt for snart 80 år siden.  Forskerne så da en klar trend om at folk som bodde langt mot nord hadde en større dødelighet av kreft enn andre som bor sydligere.

Patologen Frank Apperly viste da til at solen ga en «relativ immunitet mot kreft».  Senere har en rekke studier vist til at det er en sammenheng mellom vitamin D og en lavere risiko for visse typer kreft.

De kinesiske og amerikanske forskerne bak denne nye studien er nå på god vei til å gi Apperly rett i sine antagelser.

En rekke nye og store studier hvor det brukes tilskudd av D3-vitamin er nå igangsatt i både Europa og Australia.  Disse store undersøkelsene vil forhåpentligvis kunne være med på å støtte disse nye funnene

Om D-vitamin:

D-vitamin er et fettløselig vitamin og et tilstrekkelig inntak er nødvendig fra barndommen.  Vi kan selv produsere Vitamin D når huden vår eksponeres for sol, men vi nordboere trenger tilskudd fra september til mail.  Den viktigste kilden til vitamin D er fet fisk, lever og eventuelt vitamin D-beriket melk og smør.

Så mye trenger du:

For å kunne oppnå stabile og fordelaktige blodverdier på 75 nmol/L av D-vitamin (eller 25 hydroxyvitamin D) viser studier vi trenger et tilskudd på omtrent 50 µg hver dag.

 

Kilder:

  • Association between vitamin D supplementation and mortality: systematic review and meta-analysis. Zhang et al., BMJ 2019; 366.
  • Vitamin D Status and Cancer Incidence and Mortality: Something New Under the Sun. Schwartz and Blot.  Journal of the National Cancer Institute, Vol. 98, Issue 7, 2006 – pp 428-430
  • Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Bischoff-Ferrari et al., American Journal of Clinical Nutrition 2006 Jul; 84(1):18-28.

 

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: