Ashwagandha – en naturlige måte til å reduserer stress

Ashwagandha er en plante som hjelper til med å forebygge og redusere stress – og det helt naturlig.

Hver og en av oss plages av stress en gang iblant.  Vi havner i ulike situasjoner som setter oss på prøve, både fysisk og mentalt. Dette kan føre til at vår evne til å takle situasjoner overstiger vår egen kapasitet.

Å ha det travelt hele tiden, en følelse at man ikke strekker til, ha kontroll på jobben, familieproblemer eller andre store endringer i livene våres kan føre til stress.

For stor arbeidsbelastning kan føre til indre stress og uro

Mental styrke og utholdenhet er avhengig av våre holdninger og personlige evner til å motstå og takle disse situasjoner.

Innvendig psykologisk stress kan føre til forskjellige problemer og utfordringer.  Som for eksempel irritasjon, angst, hukommelsesproblemer eller redusert søvnkvalitet.  Hvis jobb eller studier forårsaker langvarig stress bør dette gjøres noe med.

Er problemene knyttet til personlige holdninger, arbeidsbelastning, for mange oppgaver eller arbeidsmiljø?   Å få hjelp fra en spesialist kan i stor grad bidra til å redusere stressnivået man opplever.

Det er spesielt viktig å være oppmerksom på om stresset er av langvarig karakter.

Det er ikke alltid mulig å endre situasjonen som er hovedårsaken til psykiske overbelastninger. Derfor er det viktig bruke naturlige måter for å redusere stress på.  Det å dele sine bekymringer med sine nærmeste kan ofte hjelpe enormt, det samme er å unngå det å overtenke.

Husk få nok søvn, hold deg fysisk aktiv, ta vare på de nære forhold og relasjoner, og ha et sunt og godt kosthold.  Alt dette vil gi deg et bedre utgangspunkt til å håndtere alle former for stress.

Enkelte kosttilskudd spiller også en viktig rolle i en travel og stressende hverdag.  Ashwagandha er et slikt produkt, som i en rekke publiserte studier viser til at den setter kroppen bedre i stand til å håndtere både fysisk og psykisk stress, samtidig som den bidrar til bedre søvnkvalitet.

Det er likevel viktig å huske at ingen medikamenter kan redde dagen hvis noen befinner seg i en svært vanskelig situasjon i livet.

Hva er Ashwagandha?

Ashwagandha, eller Withania somnifera, er en plante som primært vokser i Sørvest-Asia, men den finnes også i Afrika og i noen få europeiske land.  Denne planten inneholder noen naturlige, kjemiske forbindelser (withanolider) som finnes i roten. Dette er plantehormoner (fytohormoner) som positivt påvirker kroppen vår.

Inntil nylig var Ashwagandha definert som en legemiddelplante i Norge, men er nå frislippet for å kunne omsettes som kosttilskudd også i Norge.   På kort tid har den blitt veldig populær i både Norge og i Europa.

Ashwagandha kalles også for indisk ginseng, og som ved ginseng er det i roten man finner de aktive substanser som er bra for helsen vår.

Som ginseng, er Ashwagandha et såkalt adaptogen. Et adaptogen er en substans som øker kroppens motstandskraft mot stress og fremmer en normaliserende og balanserende effekt på kroppen.  Altså – om noe i kroppen er i ubalanse, vil et adaptogen balansere dette. Et adaptogen er ikke skadelig for kroppen, tvert imot – så  vil et adaptogen kun være bra for oss.

Spesielt er adaptogener med å å redusere stress, styrke immunforsvar og øker kroppens motsandskraft og utholdenhet for både fysiske og psykiske belastninger.   Ashwagandha er kanskje den beste planten til å gjøre dette. 

Andre kjente adaptogener er for eksempel den før nevnte ginseng-planten, men også rosenrot og schisandra er kjente adaptogener.

Hvem kan og bør bruke Ashwagandha?

Ashwagandha er veldig godt egnet til voksne som ønsker å slappe bedre av og som vil redusere indre stress. De som mangler litt energi vil ofte finne stor nytte av daglig bruk av Ashwagandha.

De som har utfordringer med søvn vil raskt merke at Ashwagandha gir god hjelp til en bedre søvnkvalitet.

Alle idrettsutøvere kan ha stor nytte av denne planten.

Det er nå godt dokumentert at Ashwagandha øker utholdenheten, styrke og muskelvekst om det brukes daglig og regelmessig. Daglig bruk vil også gi en raskere restitusjon etter både trening og konkurranse.

ashwagandha
Idrettsutøvere kan ha stor nytte av Ashwagandha, den øker både styrke og utholdenhet

Man kan innta Ashwagandha når som helst på døgnet.  

Vi anbefaler innta Ashwaganda om morgenen om du har utfordringer i dagliglivet, da dette vil hjelpe deg med å forberede deg til dagens utfordringer.   Om det er søvnkvaliteten som ønskes forbedres, tar du den på kvelden.

Idrettsutøvere kan fint ta en dosering på morgenen og en på kvelden.

Per i dag anbefales ikke Ashwaganda til gravide og ammende, da det ikke foreligger studier som kan dokumentere at det er trygt i bruk.

Velg et standardisert produkt!

Det er en ting som er viktig å huske på:  at du velger et produkt som er standardisert for aktive virkestoffer!  Det finnes mange forskjellige typer råvarer, men ikke alle kan dokumentere at de inneholder de aktive virkestoffer.  Slik er det med alle urtebaserte produkter.

Vårt favorittprodukt er Ashwagandha+ fra STR Nordic, som du kan lese mer om her: Ashwagandha fra STR Nordic.

Dette produktet er standardisert for aktive virkestoffer, og er også markedets sterkeste med hele 1000 mg per døgndose! 

Prisen er også god for å være den absolutt sterkeste, standardiserte produktet på markedet.

Det er anbefalt 2 kapsler om dagen av vår favoritt Ashwagandha+ , men for idrettsutøvere vil vi allikevel anbefale 3 om dagen:  frokost, middag og før leggetid.  Da får du nytte av alle dens fordeler som økt utholdenhet og styrke, muskelvekst, og bedre søvn!

En annen grunn til at Ashwagandha+ fra STR Nordic er vår absolutte favoritt nå er ikke bare at den er standardisert for aktive virkestoffer og at den i tillegg er den sterkeste på markedet: Den er også analysert på anerkjent laboratorium for innhold av forbudte stoffer innen idrett, og godkjent som et trygt middel også for idrettsutøvere. 

Er du på jakt etter trygge produkter, så analyserer STR Nordic alle sine produkter med tanke på at idrettsutøvere kan bruke produktene de tilbyr.


Les også denne for å redusere muskelverk:

Curcumin reduserer muskelslitasje etter trening

One thought on “Ashwagandha – en naturlige måte til å reduserer stress”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *