Trender kontra holdbare vaner

Trender kontra holdbare vaner over tid

Trender kontra holdbare vaner er viktig. Hvor mange ganger ar du ikke startet friskt på en ny diett, nytt treningsprogram eller “slankekur” og lovet deg selv at DENNE GANGEN skal du greie det?

..og hvor mange ganger har du gitt opp både nye kostholdsvaner og trening etter kun noen få uker?

Du er dog ikke alene.  Hele tiden dukker det opp nye trender innen kosthold, slanking og treningsprogrammer.  De fleste holder dog ikke – de er nettopp trender.

Hva er så nøkkelfaktorer for en livsstilsendring som holder over tid?  I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på det, og kanskje kan du få noen gode tips du lettere greier holde.

Trendkulturen innen trening og kosthold

Som alt her i verden er heller ikke trenings- eller kostholdsindustrien fri for trender og moter. Det være seg nye hjemmetreningsutstyr, nye “fanastiske” gruppetimer eller nye “slik-går-du-ned-masse-kilo-best” trender.

Selvfølgelig er det ikke noe galt med å holde seg i form ved å prøve nye treningsformer, men med stadig nye treningsmetoder og kostholdsråd kan det være både kostbart og overveldende.

Det kan derfor være vanskelig følge med på “siste nytt” og det kan være enda vanskeligere å finne ut om det faktisk er verdt både tid og investeringer som kreves.  Dessuten er mange av disse “nye” trendene bare en resirkulering av gamle ideer og prinsipper med nye navn og gimmick.

Så før du går melder deg på det hotteste nye “livsstilskurset” eller den nye fantastiske treningsformen, spør deg selv heller om dette er verdt din tid og dine penger.

Muligheten er stor for at du får like gode resultater som det som ALLTID gir resultater, og aldri vil gå av moten.

Husk at det å komme i en bedre form er en…

Kultivering av gode vaner

OK, så du ønsker å gjøre en liten innsats for å komme i bedre form.  FLOTT!

Å komme i bedre form er en av de absolutt beste tingene du kan gjøre for helsen din, energinivået ditt og for din generelle velvære – også mentalt.

Men hvor og med hva starter du og hvordan skal du greie holde deg til dette regelmessig og over lang tid?

Først og fremst er det viktig å innse at en livsstilsendring er en liten prosess med prøving og feiling.  Det er viktig å finne ut hva som passer og fungerer DEG og DIN livssituasjon best, slik at du greier å holde på disse nye vanene over tid.

Det er definitivt ikke alt som passer for alle.  Hva som fungerer for en person er ikke nødvendigvis det samme som at det fungerer for deg.  Vi har alle våre preferanser.

Derfor kan vi godt kalle en livsstilsendring med både nye kostholdsvaner og treningsvaner som en kultiveringsprosess.

Kultiver nye gode vaner som passer for deg og som du kan holde deg til på lang sikt, og gjerne dele vanene med neste generasjon, så de får en god start og opplæring – spesielt med tanke på kostholdet.

Tre avgjørende faktorer

Selv om trender kan komme og gå, så er det tre helt avgjørende faktorer for en sunn og god helse som alltid vil være det samme.

Disse faktorene vil gi deg de beste og raskeste resultater både på kort og lang sikt, og spesielt når disse faktorene blir optimalisert.

Disse tre avgjørende faktorer er:

Kosthold og ernæring

Kosthold og ernæring kan være vanskelig, det er så mange faktorer som må og bør vurderes. Men det handler jo kun om å velge hva vi alle vet er sunt, ernæringsmessig og bra for oss, samtidig som vi velger mindre av det vi vet ikke er så bra for helsen.

Et sunt kosthold er jo selve grunnlaget for en god helse.  En liten god start på veien er:  spis mer protein, sunt fett og tilstrekkelig med riktige karbohydrater.

Så sørg for at kostholdet ditt primært består av:

  1. Rent kjøtt og innmat
  2. Sjømat
  3. Egg
  4. Meieriprodukter
  5. Frukt og grønnsaker
  6. Helkornsprodukter
  7. Nøtter, linser og belgfrukter

Ha fokus på disse matvarer 80% av tiden eller mer.  Du kan god “skeie” ut nå og da – men denne type tomme kalorier uten særlig næringsverdi bør ikke overskride 20% – helst litt mindre.

Og ja – drikk mye vann, da! 1,5 – 2 liter om dagen bør være minimum.

Følger du dette har du en enkel kostholdsplan som er lett å huske, er næringsrik og som faktisk smaker godt!

Trening og trender kontra holdbare vaner

Når var siste gang du løftet eller flyttet noe tungt?  Var det en stuestol som sto litt i veien, eller en full bærepose fra butikken du løftet på?

Uansett hva det var, så måtte du ta litt ekstra i for å flytte det fra A til B.

Tenk så om det å flytte tunge gjenstander var en normal aktivitet i livet ditt.  Du ville fort blitt sterkere og mer muskuløs.

Det er det styrketrening gjør for kroppen din. Regelmessig aktivitet mot motstand, altså belastningstrening, enten det er med vekter, strikker, eller egen kroppsvekt – vil nettopp gi deg helsegevinster i form av styrke, tonede muskler og utholdenhet.

I tillegg vil belastningstrening/ styrketrening gi andre helsegevinster:  økt bentetthet som styrker knokler og forebygger osteoporose, økt forbrenning og høyere forbrenning på grunn av økt muskelmasse, forebygger overvekt og metabolsk syndrom, og da spesielt diabetes type 2.

Med andre ord:  styrketrening uansett form, er det beste valget du kan gjøre for egen helse.

Hopp av dagens trend.  Fokuser på å lære deg grunnleggende treningsprinsipper for styrketrening. Det vil alltid fungere og vil aldri gå av moten!

Om du tillegg sykler, går tur i skogen, svømmer – eller andre aktiviteter som går på utholdenhet, har du en vinnerresept for bedre helse!

Hvile og restitusjon

Når du føler deg bra, presterer du bedre også.  Det er ingen hemmelighet.  Likevel er det mange av oss som hver dag fortsetter å presse oss til det ytterste, både mentalt og fysisk.   Vi glemmer hvor viktig det er med å lade batteriene. 

Hvile og restitusjon er viktigere enn mange tror. Glemmer vi det, kjører vi oss ned og ting blir vanskelig og tungt – både trening og privatliv.  Vi må aldri glemme det å hvile, slik at vi kan komme tilbake sterkere, på alle måter – også mentalt.

Når du forstår hvor viktig restitusjon og hvile er vil kroppen svare med superhelse!

Det høres nesten ut til å være for godt til å være sant, men med kombinasjonen god ernæring, god og regelmessig fysisk aktivitet som inkluderer belastningstrening og riktig restitusjon, så er superhelsen rett rundt hjørnet!

En god plan for restitusjon sikrer at kroppen får nok hvile, både fysisk og psykisk, og kroppen din kan reparere seg selv.

Ingen er tjent med å brenne seg ut, og har du først blitt utbrent er veien tilbake både lang og tøff.

Riktig næring er en viktig komponent for en god restitusjon, men det er også andre faktorer som må på plass – og de to første er her viktig:

  • 1. Søvn
  • 2. Stressmestring
  • 3. Sportsmassasje

Når du greier ta vare på deg selv ved å få nok søvn og du mestrer stress (indre og ytre faktorer), vil du erfare at du får mer energi, mer fokus, mer driv – alt du trenger for å lykkes på de aller fleste områder i livet.

Sportsmassasje er ikke avgjørende, men alle burde unne seg å få løsnet opp stive muskler, få fjernet slaggstoffer og et mer aktivt bindevev.

Så huskeregel for hvile og restituson: allsidig kosthold, nok vann, nok søvn og stressmestring.  Topper du det hele med dyp massasje – har du alle detaljer på plass!

Til slutt om trender kontra holdbare vaner

Helse- og treningsbransjen vil alltid være i utvikling.  Akkurat når du tror du har funnet det beste, så kommer det en ny treningstrend eller et “siste nytt” innen kostholdsforslag.   Da er det lett å føle seg ute av form og “gammeldags”.

Men det er kanskje på tide å revurdere vår tilnærming til helse og trening.   Isteden for å jage nye trender, bør vi fokusere på det å lage oss gode vaner og rutiner som kan holde livet ut.

Finn DEN eller DE aktiviteter som DU liker best, og som passer inn i DIN timeplan.

Det kan også bety å gjøre små endringer i kostholdet vårt.  Som å spise litt mer protein, litt mer frukt og grønsaker, eller drikke litt mer vann hver dag.  Greier du alt?  Fantastisk!

Ved å ha et langsiktig perspektiv på dette ut i fra et helseperspektiv, vil du lære å elske det å være i bevegelse, la kroppen jobbe – og du vil sette pris på et litt bedre kosthold.

Gjør små endringer av gangen – la endringen bli til en vane.  Det ene drar så med seg det andre og veien til et sunnere og friskere deg har startet.

Trender kontra holdbare vaner over tid? Velg det som er holdbart over tid. Det er det verdt å gjøre en liten innsats for!


Ned i vekt ved å trene på tom mage? Se mer om dette her: Kardio på tom mage – er det best?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *