4 matvarer som holder deg mett

4 matvarer som holder deg mett!

4 matvarer som holder deg mett er for deg som kan spise 2-3 måltider på rad, men allikevel føler deg sulten rett etterpå.

Om du kan nikke gjenkjennende her, så er muligheten stor for at du ikke velger mat som gir deg en god nok metthetsfølelse.

I denne artikkelen går vi litt inn på dette med å velge mat som gir en høy metthetsfølelse, og våre 4 beste valg av matvarer som gir en høy metthetsfølelse som varer.

Hvorfor er dette med metthetsfølelse så viktig?

Dagens vestlige matvareindustri tilbyr en mildt sagt overflod av matvarer, og valgene kan være vanskelige ta.

Dessverre er det ofte slik at den maten som smaker best, som regel også er den som er mest bearbeidet OG minst mettende, og minst næringsrik.

Med dårlige ernæringsinnhold vil disse industrielt bearbeidede matvarer rett og slett ikke dekke behovet ditt for tekstur eller reelle ernæringsbehov.

Så lenge kroppen ikke får de ernæringsmessige behov som den trenger, fra proteiner, fett, karbohydrater, fiber, vitaminer og mineraler – så vil kroppen din faktisk sende ut “sultsignaler” helt til den får det den trenger.

Så raffinert, bearbeidet hurtigmat er ikke nødvendigvis fetende sånn i seg selv, men på grunn av at de ofte er næringsfattige, får det deg til å spise mer – og en vektøkning er dessverre uunngåelig.

Det å holde seg mett lengst mulig etter et måltid er derfor viktig.  Det betyr at du har dekket dine ernæringsmessige behov og kroppen din har de næringsstoffene den trenger for å opprettholde en sunn funksjon.

Hva er det som gir metthet?

Hver følelse eller kroppslige signal I kroppen er tett knyttet til en fin balanse mellom forskjellige hormoner.

For appetitt og metthetsfølelse er det hovedsakelig hormonene leptin og ghrelin som er involvert.

Makronæringsstoffene som er de mest effektive for å gi en god metthetsfølelse er protein og fett.

Derfor er det viktig at du hver dag får dekket dine daglige behov for proteiner og fett, de spiller en viktig rolle for hvor sulten du vil føle deg gjennom dagen.

Husk at en sulten kropp og sultent sinn vil ha vansker med å fokusere og konsentrere seg på andre viktige ting du har i livet, som jobb, familie og venner.

Så – det er viktig at du holder deg god og mett!

De 4 mest mettende matvarer

Her er de mest mettende matvarene du raskt finner i butikken din:

1.    Storfekjøtt

Som før nevnt så er protein og fett i sin minst bearbeidede form noe av det beste og mest mettende du kan gi kroppen din.

Storfekjøtt og annet rødt kjøtt har rikelig med protein og sunne fettsyrer.  Derfor er det et smart valg å ha kjøtt på menyen.

Om du våkner sulten, og en bolle med havregryn med litt kaffe ikke holder deg mett særlig lenge, prøv en biff-frokost!

Det funker!

2.    Nøtter

Cashewnøtter, mandler, valnøtter og tja – nøtter generelt, er så næringstette at kun 100 gram kan holde deg mett i timesvis!

I tillegg er nøtter fulle av viktige og sunne fettsyrer, proteiner og andre mikronæringsstoffer, som ikke bare hjelper deg til å holde deg mett, men som vil gi kroppen din masse av de viktige næringsstoffer den trenger, både vitaminer og mineraler.

Ha derfor alltid noen poser nøtter i kjøkkenskapet!

3.    Egg

Om du er på jakt etter en diettplan som er næringstett nok til å holde deg mett og sunn, kommer du så absolutt ikke utenom egg!

Du kan spise egg som et måltid i seg selv, eller som et tillegg til et større hovedmåltid for å gjøre måltidet komplett

Nyt egg i alle former, kokt, stekt, omelett, eggerøre.. valget er ditt!

4.    Poteter

4 matvarer som holder deg mett

Ja, du leste riktig:  Poteter!

Selv om protein og fett gir en god metthetsfølelse, så er maten som gir deg den høyeste metthetsfølelsen for det meste karbohydrater, på godt og vondt.

OG her er poteten i særklasse!  Poteter er den mest mettende maten du kan spise.

Prøv selv – lag deg en god biff med poteter i en eller annen form, og du holder deg mett I 3-4 timer, minst! (….men ikke overdriv karbohydratene).

Til slutt

En av de viktgeste faktorene med en kostholdsplan er at den er mettende!

Om du konstant skulle gå rundt og føle deg sulten, så er kostholdsplanen din feil, uansett hva folk forteller deg.

Sørg for at din kostholdsplan regelmessig inneholder disse 4 matvarer som holder deg mett, og fortell oss gjerne hvordan dette påvirker din metthetsfølelse og ditt energinivå !


Denne vil også kanskje interessere deg:

Kardio på tom mage – er det best?

2 thoughts on “4 matvarer som holder deg mett!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *