Ned i vekt eller mer muskler?

Om du er som folk flest, så har du sannsynligvis ett eller flere mål med treningen din. Avhengig av dine mål, må du også tilpasse treningen din disse målene.

Enten det er å gå ned i vekt, bygge mer muskler, bli sterkere eller bare komme i bedre form, så bør målet ditt reflektere treningen din.  Du må tilpasse treningen din med tanke på de mål du har satt deg og det du ønsker å oppnå.

Ned i vekt

Ønsker du for eksempel å gå raskere ned i vekt, må du sette søkelys på kondisjonstrening og trening som øker pulsen og forbrenner kalorier.   Dette vil gjøre det lettere å komme i kaloriunderskudd, som er helt avgjørende for at vekten skal peke nedover.

Samtidig er det viktig at man beholder muskelmassen, så styrketrening er uansett nødvending ha med i treningsprogrammet ditt.

Du skal kjøre mange repetisjoner, 12-15 repetisjoner helst og ha korte pauser mellom settene, men ikke kjør deg helt tom!  Du skal ha minst 2-3 repetisjoner i reserve på hvert sett. 

Husk du er i kaloriunderskudd, og har da mindre reserver å tære på, så det vil kunne gå utover restitusjonen.  Derfor – ikke ta deg 100% ut på alle sett!

Ha en variert trening, tren øvelser som trener hele kroppen. Generelt: vær mer aktiv og i mer bevegelse også utenom trening!

Mer muskler

Ønsker du å bygge muskler, så må du fokusere hardt på styrketrening og styrkeøvelser som bygger muskler.  

Hovedtyngden av styrketreningen bør fokuseres på de 5 store basisøvelsene, som du kan lese mer om her: De fem øvelsene du MÅ gjøre.

Siden du skal opp i vekt og da bør ligge i kalorioverskudd, kan du trene tyngre og nærmere utmattelse per sett.  1-2 repetisjoner i reserve er OK.  For å bygge styrke og muskelvekst, bør du ligge på 3-8 repetisjoner. Husk også lengre pause mellom settene. Du kan fint kjøre flere sett per øvelse. Husk å kjøre kontrollerte og sakte repetisjoner.

Så er det viktig å følge hovedprinsippene for muskelvekst og -styrke: Progressiv økning i belastningen. Dette kan du lese om her: Progressiv økning i belastning: Hovedprinsipp for muskelvekst og -styrke.

Til syvende og sist er sannsynligvis en blanding av både kondisjonstrening og styrketrening den beste veien å gå.

Begrens cardio – selv om en blanding av både kondisjonstrening og styrketrening er det optimale.  Men for mye cardio gjør det vanskeligere bygge både muskler og styrke.

Uansett hva dine mål for treningen måtte være, sørg for å konsentrere din trening rundt det som gir deg de beste og raskeste resultatene!

Lykke til!

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: