Fordelene med ekstra Vitamin B12

Fordelene med ekstra Vitamin B12 er mange. Vitamin B12 er et trygt, pålitelig og relativt billig vitamin.  For helsebevisste personer er et regelmessig inntak av vitamin B12 selve nøkkelen for å i vareta en god helse og balanse i kroppen.  Fra mat får du Vitamin B12 kun fra animalske matvarer.  Du kan også innta det som kosttilskudd. Kun noen få personer med mage- tarmproblemer har behov for injeksjoner.

Sammen med de andre B-vitaminer sørger B12 for at livsviktige prosesser i kroppen din fungerer slik de skal. 

B12 er viktig for å opprettholde et sunt nervesystem og DNA-produksjon. Det er nødvendig for å regulere dannelsen av røde blodlegemer i kroppen.  Andre fordeler med vitamin B12 er at den er med på å opprettholde og øke energinivået i kroppen vår, den er helt nødvendig for at immunforsvaret vårt skal fungere normalt, og bidrar til normale psykologiske funksjoner.

Metylkobalamin – den beste formen av B12?

Som kosttilskudd er Vitamin B12 nyttig i mange forskjellige former.  Den billigste og derfor den vanligste formen av B12 som du får i tablettform er cyanocobalamin, men dette er en kjemisk forbindelse som faktisk ikke finnes i naturen.

Metylkobalamin er kanskje den beste formen for B12 du bør ta som kosttilskudd.  Dette er en kroppsferdig form av B12-vitaminet, og trenger ingen omdannelse i kroppen for at den skal tas opp og nyttiggjøres.

Du kan også få metylkobalamin som en sugetablett som løses opp under tungen.  Dermed opptas B12-vitaminet via munnens slimhinner og ut i blodbanen.  Det er mange fordeler med dette, da stadig flere personer har problemer med å oppta nok B12 via tarmen.  Dette gjelder først og fremst de som mangler Intrinsic Factor (IF). Dette er et transportprotein som er nødvendig for at B12-vitaminet skal kunne opptas via tarmen vår.  Veganere og vegetarianere trenger også daglig tilskudd av vitamin B12, siden dette livsviktige vitaminet kun fås fra animalske kilder.

Men visste du at syrenøytraliserende midler og medisiner som brukes ved diabetes type 2 faktisk blokkerer for opptak av vitamin B12? Bruker du noen slike medikamenter anbefales det at du starter med tilskudd av vitamin B12.

Vitamin B12 for hjertet, humør og ledd

Viktig forskning viser også til at det er en stor sammenheng mellom vitamin B12 og homocystein-nivåer. B12-vitaminet er helt nødvendig for en normal omsetning av homocystein.  Et for høyt nivå av homocystein er ikke bra for hjertet eller blodtrykket.  Vitamin B12 sammen med folat bidrar til en normal omsetning av homocystein, som er helt avgjørende for hjertehelsen og blodtrykk. 

Dannelse av et annet stoff som vi finner i kroppen vår,  S-adenosylmetionin (SAMe), er også avhengig av både folat og vitamin B12.  SAMe er funnet å være gunstig ved nedtrykthet og reduserer blant annet problemer med ømme og stive ledd.  

Så om du har problemer med ledd og humør kan vitamin B12 være med på å endre dette.

Fordelene med ekstra Vitamin B12 og deg over 50

Studier viser at vår evne til å absorbere og ta opp B12-vitamin avtar etter hvert som vi blir eldre.  Derfor kan et økt inntak av vitamin B12 være veldig gunstig for voksne personer over 50 år.

B12 bør da tas som et ekstra tilskudd, siden eldre personer opptar tilskudd av B12 bedre enn fra mat.  Er du over 50, vil du også kunne merke at B12-vitaminet styrker hukommelsen og våre kognitive funksjoner generelt.

Hvilket tilskudd bør du velge?

Som hovedregel bør vitamin B12 tas sammen med et tilskudd som også gir deg folat og de andre B-vitaminer.  Her bør du velge et produkt som tilbyr B12 i form av metylkobalamin, slik som B-vitaminkomplex fra STR Nordic. 

Dette produktet har mange fordeler: Den har alle B-vitaminer til stede, den inneholder vitaminet folat i en form som alle kan oppta og utnytte (ca. 10-15% av befolkingen har en genvariant som gjør at de ikke greier oppta folat fra mat og vanlige kosttilskudd), den har B12 i form av den kroppsferdige varianten metylkobalamin, inneholder vitamin C som øker opptak av folat, og til slutt har den kolin, et molekyl med en vitaminlignende effekt.  Problemet er – om du ikke får nok kolin via kostholdet ditt, så vil kroppen måtte forbruke B-vitaminer for å gjøre kolins normale jobb, noe som kan gi mangler av viktige B-vitaminer!

For deg som kun har behov for ekstra B12 på grunn av absorbsjonsproblemer, spiser kun et plantebasert kosthold eller bruker medisiner som er syrenøytraliserende eller for diabetes2, så anbefaler vi rent tilskudd av vitamin B12. 

Også her anbefaler vi et produkt fra STR Nordic, siden de har vitamin B12 i en styrke på hele 1000µg i form av både metylkobalamin og som sugetablett.

Det fine med vitamin B12 er at verken norske, europeiske eller amerikanske helsemyndigheter har funnet noen risiko med inntak av B12.

For vitamin B12 finnes derfor ingen øvre risikogrense for inntak.


Om du ofte plages med stress – les denne:

Ashwagandha – en naturlige måte til å reduserer stress

3 thoughts on “Fordelene med ekstra Vitamin B12”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *