Styrketrening med kroppsvekt eller vekter – Hva er best?

Styrketrening med kroppsvekt, eller styrketrening med vekter? Les mer om temaet her.

Trening med vekter og kroppsvektstrening (calisthenics) har lenge vært populære treningsformer, siden denne treningsformen endrer kroppsfasongen vår, gir oss økt styrke og eksplosivitet.

Det er de som mener at kroppsvektstrening er alt du trenger å gjøre, og så er de de som sverger til styrketrening med vekter og syns alle må trene knebøy, benkpress og markløft.

Men hvilken av disse former for styrketrening er best, og kan du oppnå fordeler med begge typer trening?

Vi ser nærmere på dette i denne artikkelen, og om du lurer på hvilken type trening som er best, fortsett med å lese!

Forskjellene

Styrketrening med kun kroppsvekt – også kjent som “calisthenics”, er trening hvor man kun bruker sin egen kroppsvekt til å gjøre visse øvelser uten noe utstyr eller ekstra vekter.

Noen av de mest kjente øvelser hvor man bruker kun sin egen kroppsvekt er push-ups, air squats, pull-ups, muscle-ups og dips.  For ikke snakke om crunches og sit-ups.

Styrketrening med vekter involverer bruk av stang (barbell), hantler (dumbbells), kettlebells eller forskjellige maskiner som skaper og gir motstand.

De tre fundamentale styrkeøvelser med vekter er knebøy, markløft og benkpress – som også er selve målestokken for styrke og en egen sport:  Styrkeløft.

Hvis du alt nå lurer på hvilen type trening som er best, så kan vi opplyse om at begge typer trening er effektive og begge typer trening gir økt styrke og muskelvekst.

Hvilken treningsform som er best, avhenger helt av konteksten og målsetningen man har.  Det er fordeler og ulemper med begge typer styrketrening.

Fordelene med kroppsvektstrening

Mest av alt, så er kroppsvektstrening en god måte for å trene opp en grunnleggende muskelstyrke og -utvikling.

Det gir jo litt mening at man bør greie løfte sin egen kroppsvekt før man starter med å legge på med ekstra vekter og kilo.

Denne grunnleggende styrken du får ved kroppsvektstrening kan du så bruke til å begynne med vekttrening, som så vil maksimere potensialet ditt for fysisk utvikling, styrke og større muskler.

Ulempen med calistenichs er at det fort kan bli for lett og for lite utfordrene for deg, siden du kun trener med din egen kroppsvekt.  På kun kort tid vil pull-ps, push-ups og dips bli så lett at du er helt nødt til å legge på mer vekter i tillegg til egen kroppsvekt om du skal fortsette utviklingen din.

Men for barn, utrente og eldre personer som ønsker bygge opp styrke, så er kroppsvektstrening helt genialt!

Er ditt mål om å få mer styrke og større muskler, så er du på et tidspunkt nødt til å bevege deg over til vekttrening med manualer, stenger og maskiner.

Fordelene med vekttrening

Når det gjelder det å maksimere styrke og muskelvekst, så er trening med vekter udiskutablet det beste.

Prinsippene for begge typer trening er det samme – å skape motstand som du jobber mot (og med).  Men med vekttrening genereres en større motstand og muskelaktivitet av en ekstern kraft (stang, hantler, maskiner). Dette gjør det mye tyngre og mer intenst.

I tillegg vil vekttrening hjelpe deg med å trene og isolere spesifikke muskelgrupper, noe som er vanskelig med kun kroppsvektstrening.

Med tanke på en estetisk utvikling, vil trening med vekter være overlegen.

Vekttrening lar deg derfor trene mer intenst, og du kan enkelt øke motstanden med å legge på ekstra vekter på stangen eller velge tyngre manualer.

Hvilken treningsform bør du velge?

Bør man velge styrketrening med kroppsvekt eller vekter? Hva med “Ja, takk – begge deler”?   Du kan fint kombinere begge former for trening. Ha fokus på det som samstemmer best med de målene du har satt deg.

Elsker du eksplosive kroppsvektsøvelser som ser fint og imponerende ut – da velger du det.

Er du derimot ute etter maksimal styrke og muskelutvikling? Da er det bare å melde deg inn på nærmeste treningssenter.

Så enkelt er det!

Til slutt

Menneskekroppen er er i stand til mye og tåler ekstremt mye.  Potensialet ligger der, det er kun opp til deg selv. Om du er villig til å gjøre de nødvendige tiltakene og den innsatsen som kreves. Da får du åpnet det potensialet som ligger der, og realisere dem.

Velger du kun kroppsvektstrening eller om du helst kun vil trene med vekter, det er uansett ikke feil. Begge former for trening gir enormt med positive fordeler. Begge former for styrketrening vil hjelpe deg med utvikle en mer robust og sterk kropp.

Start – uansett hva du starter med.  Se hva du liker og hva som gjør at du kommer nærmere dine egne mål, og fokukser på det!

Stay Strong!


Les om øvelsene du MÅ trene her:

De fem øvelsene du MÅ gjøre! – Nutrimed Sport og Helse (membership.contact)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *