Vektnedgang

Vektnedgang – Slik kontrollerer du fremgangen din

Ved vektnedgang er det viktig at du holder motivasjonen oppe. Kontrollerer du fremgangen din, er realistisk. Da går det lettere.

Det å gå opp i vekt er for de fleste lett.  Å gå ned i vekt er derimot ofte litt vanskeligere.  Det er derfor så mange gir opp halvveis i sitt vektreduksjonsprogram.

Men observerer, skriv ned og dokumenterer fremgangen du gjør med dine nye diettplaner og med vekten din. Da vil du ha en større mulighet for å lykkes i det lange løp.

Det er imidlertid en feil og en riktig måte holde øye med fremgangen du gjør. Les videre for å finne ut mer!

Hvorfor det å observere vekten er så viktig

Alle som noen gang har gått på en diett for å gå ned i vekt, vet at det ikke alltid er en enkel prosess.

Det vil være perioder hvor fremgangen og vektreduksjonen stopper litt opp, eller noen ganger til og med ser ut til å gå tilbake.

Dette kan være både frustrerende og demotiverende, men da er det viktig å huske at det å gå ned i vekt er en komplisert prosess og at det er mange faktorer som kan påvirke den jevne vektnedgangen

Det å regelmessig føre ned fremgangen du gjør er viktig, siden det også vil kunne bidra til å avdekke hindringer for videre vekttap.

Hvis reduksjonen stopper opp, kan det noen ganger være nødvendig å gjøre små forandringer i planen for å komme i gang igjen.

Det kan innebære at kostholdet må endres litt, eller se nærmere på mosjonsprogrammet – eller til og med søke profesjonell hjelp om det skulle være nødvendig.

Men med litt dedikasjon er det som regel mulig å komme tilbake på rett spor, slik at du når dine mål og oppnår de ønskede resultatene som du har satt deg.

Hold øye med din virkelig vekt

De fleste kan være enige om at vekten svinger stort gjennom dagen.  Den går opp og den går ned.

Har du for eksempel veid deg etter en treningsøkt kan du ha gått ned en halvkilo eller to, om du veier deg etter middag kan du oppleve at du har gått opp.

Men – din virkelige vekt er hva du veier om morgenen, før du har spist frokost, etter at du har vært på toalettet og uten klær.

Det er så mange avgjørende faktorer som gir store utslag på badevekten, så gjør det riktig og korrekt.

Hold øye med fremgangen, gjør det riktig – hopp på badevekten naken, før frokost og etter at du har vært på do!

Det er ikke bare vekten din!

Når det gjelder å holde øye med vektnedgangen din, så er det mer å vurdere enn kun tallene som vises på badevekten din.

Faktisk er det å veie seg bare en liten del av det hele.

Det er andre faktorer, som midjeomkrets, energinivå, hvordan klærne sitter og hvordan trenings- og mosjonsprogrammet føles for deg, dette er viktige parametere for å vurdere fremgangen din.

Så om du virkelig ønsker å gå ned i vekt og bli litt sunnere, ikke fokuser kun på vekten din.

Ta heller en helhetlig tilnærming, og hold nøye oversikt over de forskjellige parametere for fremgang.

Dette vil gi deg en bedre forståelse av din generelle fremgang og hjelpe deg å holde deg på rett spor.

Juster planen om du må

Selv om vekten ikke er den eneste variabelen du skal hold øye med, så er det fortsatt den viktigste faktoren som du må justere planene dine etter.

Du bør sikte etter et vekttap på en halvkilo og maksimalt en kilo i uken.   Dette er en fornuftig tilnærming. Du beholder da muskelmassen din, og ha nok energi til dine daglige aktiviteter.  Noe hurtigere vekttap en dette anbefales ikke.

Er du derimot veldig overvektig, kan du fort gå ned 2-3 kilo i uken i begynnelsen, men husk at når du nærmer deg målet, vil en halvkilo i uken være en mer realistisk målsetning.

Trenger du å justere planen din, vei deg hver dag hele uken fra mandag til søndag, og beregne gjennomsnittsvekten din for hele uken.

Gjennomsnittsvekten din finner du da ved å ta summen av alle dine daglige målinger og dele på antall dager.

I dette tilfellet, vil det være summen av dine 7 dagers veiinger dividert på 7.

Hvis det ukentlige gjennomsnittet viser at du går ned 0,5-1 kg per uke, så trenger du ikke gjøre de store justeringene.

Skulle vektnedgangen være minimal, det vil si 100-300 gram, så må du gjøre noen små endringer.

Kaloriunderskudd

Kaloriunderskuddet må bli litt større. Du må enten redusere kaloriinntaket litt eller øke aktivitetsnivået. Da vil kaloriunderskuddet øke og vektnedgang kan fortsette med 0,5 kg i uka.

Husk bare på faktumet at etter hvert som du går ned i vekt, vil kroppen din tilpasse seg og vil kreve færre og færre kalorier.

Du må for all del ikke komme til det punktet hvor du spiser for lite mat! Da vil du bare oppleve at du omtrent ikke går ned i det hele tatt.  Dette betyr at forbrenningen har blitt litt treg.

For å unngå dette, bør du ta en pause fra dietten hver 3.- 4. uke i opptil 5- 10 dager.

En pause fra dietten betyr her ganske enkelt at du spiser litt mer mat slik at du VEDLIKEHOLDER kroppsvekten. Ikke så mye at du går opp igjen.

Du skal altså ikke være uforsiktig under denne pausen. Du skal IKKE spise så mye du vil, eller hva du vil. Snarere øke matinntaket litt slik at forbrenningen (stoffskiftet) går opp igjen.

Etter pausen, gå forsiktig tilbake til en diett med kaloriunderskudd og forsett veien videre mot målet ditt!

Konklusjon

Når du jobber hardt og målrettet for å gå ned i vekt, er det viktig å følge med på fremgangen din.  Dette vil hjelpe deg med å finne og å holde en effektiv plan for vektreduksjon og det vil motivere deg.

Hold et godt øye med din virkelige vekt, midjemål og energinivå.

Lykke til!


Se også denne:

Ned i vekt i 2023

One thought on “Vektnedgang – Slik kontrollerer du fremgangen din”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *