Testosteron –  slik øker du dine nivåer helt naturlig

testosteron

Testosteron – høres skummelt ut, men er et helt naturlig hormon du produserer hele livet.  Men hos menn ser man nå en farlig tendens:  Et stadig fallende testosteronnivå hos menn i den vestlige verden!

Mange menn, både unge og eldre streber etter å “være mannen” I alle deler av livene våre – karriere, familie, venner og på trening.

Men når det kommer til testosteronnivåer, opplever mange menn at de kommer til kort.

Vi trener dag ut  og dag inn, uke etter uke – med håp om å bli litt sterkere og litt større, men ender litt småskuffet og motløse av mangel på raskere fremgang.

Dette kan tilskrives et fenomen kjent som «testosteronmangel», og i denne artikkelen skal det diskuteres hvorfor dette skjer mer enn noen gang før i vårt moderne samfunn og hva du kan gjøre med det!

Men først, noen grunnleggende ting om testosteron.

Hva er testosteron?

Testosteron er et nøkkelhormon hos mennesker og er ansvarlig for utviklingen av de mannlige egenskaper.

Poduksjon og regulering skjer i testiklene til menn og virker på mange forskjellige områder i menneskekroppen for å rpromotere fysisk vekst, seksuell utvikling og til og med forbedre våre kognitive evner.

Det hjelper også med å kontrollere metabolismen, øker libido og påvirker vårt humør.

Selv om testosteron ofte assosieres med aggresjon, er det bare ett element i komplekse interaksjoner mellom hormoner og atferd som kan påvirkes både positivt og negativt.  

Faktisk vil lave testosteronnivåer ofte føre til nedtrykthet, motløshet og tiltaksløshet.  

Å forstå hva testosteron er, hvordan det fungerer og dets effekter er helt avgjørende for å bedre ta de riktige valg for å  sørge for at man har en sunn hormonell balanse i kroppen.

Hvorfor er det viktig?

Testosteron er et viktig hormon for alle menn.  Spesielt i tenårene når de fysiske endringer som muskelmasse, bentetthet og ansiktshår begynner å vise seg for alvor.

Men testosteron har også andre viktige egenskaper.  Det påvirker kroppen på så mange måter, inkludert produksjonen av røde blodlegemer, øker libido og testosteron påvirker til og med humøret og at hjernen holder seg skjerpet. 

Testosteron påvirker faktisk vår evne til å kunne konsentrere oss og holde oss fokusert og vår hukommelse.

Til syvende og sist er testosteron viktig hos menn fordi det spiller en så viktig rolle for optimal helse og velvære uansett alder – selv etter ungdomsårene.

Derfor er det så viktig å opprettholde sunne nivåer gjennom hele livet.

Pandemi av lavt testosteronnivå

Det er en alvorlig og bekymringsfull utvikling at testosteronnivået hos menn i dag er lavere enn noen gang før.  Spesielt de siste 15 årene har det skjedd en dramatisk endring hos menn under 40 år, og da spesielt i den vestlige verden.

Disse reduserte nivåer skyldes en rekke forskjellige faktorer, fra generelt økt stress i samfunnet, til økt forbruk av bearbeidet hurtigmat og raffinert sukker. 

I tillegg ser det ut til at miljøkilder som plast og tungmetaller rha en innflytelse på mannlige kjønnshormoner i negativ rething.

Den viktigste grunnen er dog overvekt og mangel på fysisk aktivitet, i følge mange forskere.  Det ser ut til at jo høyere BMI, jo mindre testosteron – og det er kroppsfettet som har skylden.

Sluttresultatet av dette stadig synkende testosteronnivået har mange implikasjoner.

Menn har i dag har generelt høyere forekomst av angst, tretthet og generell tiltaksløshet, sammenlignet med tidligere generasjoner.

Dessuten er en av de verste bivirkningene av lave testosteronnivåer en alvorlig reduksjon i sexlyst eller til og med et fullstendig tap av interesse.

Med dette i tankene er det rimelig å si at enhver mann med respekt for seg selv bør gjøre sitt beste for å opprettholde en optimal hormonell funksjon.

Hva kan du gjøre selv?

Høres noen av disse symptomene kjente ut? Føler du at testosteronnivået ditt er lavere enn du hadde håpet?

Ikke bekymre deg – det er fortsatt håp!

Med noen få enkle grep kan du lettere holde dine testosteronnivåer høye – og i noen tilfeller til og med øke de!

De viktigste faktorene du må få kontroll over er:

Søvn

Søvn er helt avgjørende for en god helse og søvn har en kraftig innvirkning på hormonproduksjonen din!

En mangel på søvn vil gå utover testosteronnivået ditt. 

Det er når vi sover godt at kroppen produserer det meste av testosteron.  Dette har som vi alle vet – en stor positiv påvirkning på energinivået og muskelstyrken vår.

Studier viser at det å få gode mengder med kvalitetssøvn hver natt – helst 7-9 timer- er avgjørende for å kunne opprettholde gode og sunne verdier av testosteron, og helse generelt.

Dette er grunnen til at søvn kanskje er det viktigste verktøyet du har for å fremme god helse og gode testosteronnivåer. 

Ta søvn på alvor!

Styrketrening

Styrketrening er en effektiv måte for å optimalisere din naturlige testosteronproduksjon.

Regelmessig tung styrketrening stimulerer produksjonen av hormoner som er ansvarlige for muskelvekst og -styrke, inkludert testosteron.

Du bør ha fokus på de tunge baseøvelsene som knebøy, markløft, benkpress og militærpress, siden disse øvelsene krever aktivering av flere muskelgrupper samtidig. 

Med regelmessig styrketrening vil din naturlige testosteronproduksjon øke og holde seg stabilt høyere, noe som resulterer i en sunnere og sterkere deg.

En viktig ting:  Ikke tren for lenge av gangen!   Trener du for lenge av gangen, kan det motsatte skje:  Du undertrykker kroppens testosteronproduksjon! 

Korte og effektive økter på 45 – 60 minutter (ikke inkludert oppvarming og uttøying etter trening) er det beste!

Riktig kosthold

Et riktig kosthold er også avgjørende for å opprettholde gode testosteronverdier.  Det kan til og med øke verdiene!

Spis næringsrik mat, og reduser mat med dårlig næringsverdi, slik som ferdigmat og veldig sukkerholdige snacks og matvarer.  Det er helt avgjørende for å sikre deg gode testosteronverdier.

Noen næringsstoffer er spesielt viktige for testosteronnivåene.

Riktige fettsyrer er helt avgjørende, og spesielt kolesterol!  Utgangspunktet for at kroppen din skal produsere nok testosteron er faktisk kolesterol 

Spis 2 egg om dagen med plommen!   Dette gir kroppen din tilstrekkelig med kolesterol, slik at kroppen din kan produsere dette vidunderhormonet.

Mineraler som øker testosteronet

Sørg også for å få i deg nok sink og selen. En brazilnøtt om dagen gir deg faktisk det du trenger av selen.  Er du flink til å spise alsidig, er dette faktisk nok til at du holder testosteronnivåene dine oppe.

Sink bidrar til normale testosteronnivåer – så du bør ikke være i underskudd av sink heller.

Magneisum er dog det mineralet som de fleste er i underskudd av.  Studier viser at magnesium er med på å øke testosteronnivåer – og en god start er å ta 300 mg som tilskudd hver dag. I følge studie vil et økt inntak av magnesium fra kosttilskudd øke både fri testosteron og totaltestosteron på kun 4 uker. 

Du kan lese mer om denne studien her: Mer testosteron med mer magnesium

Fenugreek – naturlig økt testosteron

Det finnes også plantestoffer som bidrar til et økt testosteronnivå. Et av de mest spennende plantestoffer er bukkehornsfrø, eller Fenugreek.

Fenugreek inneholder det naturlige steroidsaponinet furustanol som er ansvarlig for den anabolske effekten av Fenugreek. 

Furustanol frigjør mer av luteiniserende hormon (LH), et proteinhormon som dannes i hypofysen. Hos menn stimulerer LH til produksjon av testosteron.

Så om du ønsker et høyere naturlig testosteronnivå, så er et godt tilskudd med Fenugreek å anbefale.

Vår favoritt er Fenugreek+ fra STR Nordic.  Dette er et produkt som inneholder 300 mg Fenugreek per tablett.   Fenugreek-ekstratet som brukes her er standardisert for hele 50% saponiner, og inneholder i også 100 mg magnesium og 5 mg sink. 

I tillegg er produktet produsert I Norge, og det er testet for innhold av fremmedstoffer, slik at idrettsutøvere trygt kan bruke Fenugreek+ uten å løpe noen risiko.

Altså, et perfekt produkt for å øke testosteronnivåene dine, uansett hvor gammel du er eller om du konkurrerer aktivt eller ikke!

Les mer om dette produktet her: Fenugreek+ produktinfo

Til slutt

Avslutningsvis er det klart at den dramatiske nedgangen av testosteron hos menn er bekymringsfult og som må løses.

Det er mange mulige årsaker og behandlinger tilgjengelig, men ytterligere forskning er nødvendig for å forstå den fulle virkningen av dette problemet med fallende testosteronnivåer hos menn i den vestlige verden.

På samme måte som de fleste andre problemer, er det imidlertid ingen “quick-fix” for å løse dette – endringen ligger i vanene dine som trening, kosthold og riktig bruk av kosttilskudd.


Kilder

Patel P, Fantus R, Lokeshwar S, et al. Trends in serum testosterone levels among adolescents and young adult men in the United States. Presented at the American Urological Association 2020 Virtual Experience held in May. Abstract MP78-01.

Fantus R, Chang C, Bennet N, et al. The association between exercise and serum testosterone among men in the United States. Presented at the American Urological Association 2020 Virtual Experience held in May. Abstract PD25-03.

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: