Ned i vekt uten å sulte!

Ned i vekt uten å sulte – er det mulig? Ja, faktisk – det går fint, selv om du må i kaloriunderskudd for å gå ned i vekt!

Mange tror at det å gå ned i vekt er en slitsom og litt «smertefull» ting.

Og at for å kunne flytte de forferdelige stae kiloene nedover på vekta, må du gå sulten hele tiden.

Mange er til og med redde for å sette seg mål for hvor mye de skal ned. De tåler rett og slett ikke tanken på å bli eller å gå sulten. Ikke tåler de frustrasjonene det fører med seg når man reduserer kaloriinntaket.

Mange synes det rett og slett er bedre å være overvektig enn å «lide» av sult.

Om man velger å se på det på den måten, så kan man jo ikke klandre dem.

Med du trenger altså ikke gå sulten selv om du skal ned i vekt.

Hvis den eneste måten å gå ned i vekt eller holde seg slank på var å gå sulten hele tiden, ville svært få mennesker hatt sin idealvekt. Det store flertallet av planeten ville vært ekstremt overvektig! Det er slettes ikke nødvendig.

Du kan lett gå ned i vekt uten å sulte!

Kroppen vår er rett og slett en fantastisk maskin. Dens naturlige rytme og indre funksjoner forteller oss når vi er sultne. Den har en selvbeskyttelsesmekanisme som lar deg vite når du trenger å fylle på med drivstoff.

Et sultsignal er kroppen som varsler deg om at du MÅ spise for at du skal opprettholde et sunt energinivå. I tillegg trenger den energireserver som er nødvendige for helbredelse, reparasjon og vedlikehold av cellene dine.

Alvorlige sultplager er et sterkt selvoppholdelsessignal fra kroppen om at den er i fare og at den umiddelbart trenger mat for å gjenopprette balansen. Disse signalene bør ikke ignoreres!

Kroppen din er som en huleboers

Kroppen din aner ikke at det er rikelig med mat rett rundt hjørnet Kroppen din oppfører seg på samme måte som kroppene til våre forfedre. Den generelle utformingen av menneskekroppen har ikke endret seg en bit siden den gang.

Da våre forfedre bodde i huler stolte de på deres egne evner til å jakte på mat for å brødfø seg selv. Noen ganger gikk de dager eller uker uten å finne noe, og kroppen sendte dem advarselssignaler om at de var i alvorlig fare.

Når de omsider greide å få tak i byttedyr og mat, men kroppen fortsatt var i selvoppholdelsesmodus lagret kroppen så mye av energien i form av FETT som energireserver.

Og kroppen din fungerer på akkurat samme måte i dag.

Så det å sulte seg selv fungerer rett og slett ikke. Det strider mot naturen å tro at du kan sulte deg selv og gå ned i vekt.

Selvfølgelig kan du peke på unntaket hvor folk ikke er i nærheten av å nok mat til å opprettholde seg selv og egen helse. Dog – vi har alle sett den langsiktige effekten av denne typen slanking!

Så vi vet at det å sulte seg selv ikke fungerer, og det å trene 2 timer om dagen er heller ingen god løsning for de aller fleste.

Hvordan skal man gå ned i vekt da?

Vel, den gode nyheten er at du ikke trenger å gå sulten for å gå ned i vekt. Du trenger heller ikke drive med overdrevent mye trening.

Sannheten er at å spise regelmessige sunne måltider med riktig ernæring og gi kroppen det den faktisk trenger er nøkkelen til å nå og opprettholde en sunn, slank kropp.

Ved å ikke la deg selv gå sulten vil du faktisk lett unngå overspising – som er det som vanligvis skjer når du går på, eller slutter en «sultekur».

En metode er å spise fem eller seks, ganske små, sunne måltider gjennom hele dagen.

I stedet for å spise tre store måltider som frokost, lunsj og middag, del den samme mengde mat opp i 6 mindre måltider i stedet. Spis et ekstra lite måltid mellom en liten frokost og lunsj, ett mellom lunsj og middag, og hvis du er sulten senere, innta det siste lille måltidet.

Prøv å unngå å ha det siste måltidet nær sengetid, helst senest 2 timer før du skal legge deg.

Spis litt når du er sulten

Ikke vent når du føler deg sulten. Spis litt så fort du kan. Hvis du venter lenge før du spiser, vil kroppen din gå i panikkmodus, og tenke at du ikke har nok ressurser til å nære den, og dette vil gjøre at du mye lettere overspiser!

Derfor vil det å spise hyppige, men mindre måltider bidra til å holde kroppen din glad og fornøyd, og det er mindre sannsynlig at du overspiser.

Ikke hopp over et måltid i den tro om at det vil bidra til å forbrenne noen ekstra kalorier. Du tror kanskje at ved å hoppe over et måltid vil du spare noen kalorier eller fettinntak, men det er ofte det motsatte som skjer.

I tillegg, hvis du går i en lang periode uten et måltid, er det en mye større sannsynlighet for at du går lei av å gå sulten og overspiser.

Forbrenningen din skrus ned

Visste du at ved å hoppe over måltider så bremser du faktisk forbrenningen din? Kroppen din tror da at det er mangel på mat, og vil søke lagre fett som energireserver for «dårlige dager» og skrur samtidig ned fettforbrenning som energi.

Kroppens naturlige overlevelsesinstinkt utløses, du legger på deg ekstra vekt og forbrenner færre kalorier og fett. Muskelmassen reduseres.

Å sulte seg selv for å gå ned i vekt fungerer bare ikke, og er en dårlig langsiktig strategi for vektkontroll!

Bruk god tid på måltidene

Ned i vekt uten å sulte

I tillegg til å spise mindre og hyppigere måltider bør du også lære deg selv å spise saktere. Legg kniven og gaffelen ned mellom hver bit og tygg i noen sekunder lenger enn normalt.

Det kan ta oss opptil 20 minutter før kroppen innser at den er mett og fornøyd. Når du spiser i et raskt tempo og sluker maten rekker ikke kroppen å gjenkjenne signalene den sender til hjernen om at du er mett. Vipps så har du overspist igjen og inntatt flere kalorier enn hva kroppen faktisk har behov for.

Spiser du saktere begynner du å kjenne igjen disse signalene fra kroppen din. Du trener deg selv til å gjenkjenne signalene om at du er mett på et tidligere tidspunkt.

Vær litt mer aktiv

Du kan lett forbrenne noen kalorier ekstra hver dag også. Bruk 15 minutter ekstra hver dag på dette. For noen kan dette høres mye ut. Men alt du trenger å gjøre er å dele det opp i løpet av dagen.

Dra på jobben 5 minutter tidligere enn vanlig. Gå på eller hopp av bussen 1 stopp lengre unna enn vanlig. Parker bilen 5 minutter lengre unna enn det du vanligvis ville gjort. Gjør det til en vane. Gå til butikken i stedet for å kjøre bil.

Slike små grep er lett å få til for alle. Plutselig har du vært aktiv 15 minutter – hver dag! Er du flink, kan 15 minutter fort bli til både 30, eller til og med en times ekstra aktivitet hver dag om du bare deler det opp gjennom hele dagen.

Ned i vekt uten å sulte: Drikk mer vann!

Det bidrar til metthetsfølelsen når du er på en kaloriredusert diett. Ett glass vann før hvert måltid anbefales. Ikke bare blir du fortere mett, men forskning har vist at det faktisk bidrar til å øke forbrenningen din de neste 1-2 timer! Og husk: Ikke sult deg selv – det fungerer bare ikke på lang sikt!


Disse vil kanskje interessere deg også:

Ned i vekt i 2023

Ned i vekt med stabilt blodsukker

You may also like...

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: