Trening vs trim

Trening vs trim – Trener du effektivt?

Trening vs trim – det er en stor forskjell og du har sikkert hørt det før: “Ingen angrer på at de tok en økt på gymmet.” Men har du noen gang stilt deg selv spørsmålet om hvorfor?

Er det slik at vi alle blir så glade og fornøyde etter en god treningsøkt?

Eller kan det være at vi innerst inne får litt dårlig samvittighet om vi velger å ikke trene, og føler oss da bedre etter en god treningsøkt?

Ok – mulig vi overdriver litt her. Sannheten er at det er mange grunner til å gå på et treningssenter utover det å få dårlig samvittighet om vi IKKE går.

Og når det gjelder det å trene effektivt, kan det utgjøre hele forskjellen på å vite om du faktisk trener eller bare ‘’trimmer’’.

Hva er så forskjellen på de to? Les videre for å finne ut!

Trening vs Trim

Om du er på et treningssenter regelmessig har du sikkert lagt merke til at de fleste ikke ser ut til å trene spesielt hardt.

De gjør noen sett med noen øvelser uten å ha noen plan eller at de ikke presser seg, før de går videre til neste maskin og gjør akkurat det samme.

Dette er hva vi kan referere til som “trim”, i motsetning til å trene effektivt.

Trening er mye mer spesifikk og målrettet, mens trim bare er å gjøre noen øvelser for å gjøre noe, uten at det er spesielt målrettet eller den store innsatsen som legges ned.

Problemet med “trim” er at det ikke er veldig effektivt. Hvis du ikke presser deg selv litt, er litt målrettet og treningsprogrammet har en mening og plan, så kommer heller ikke resultatene man ønsker.

Så om du ønsker å komme i seriøs bedre form, må du begynne å trene – istedenfor å bare gjøre øvelsene og “trimme”.

Hva er en effektiv treningsøkt?

Hva gjør en treningsøkt effektiv? Dette er et spørsmål som har forvirret forskere og treningsentusiaster i årevis.

Det er en rekke faktorer som kan bidra til en effektiv treningsøkt. Vi mener det består av 3 viktige faktorer: Intensitet, volum og hviletider!

La oss ta en nærmere titt på disse og lær forskjellen mellom trening vs trim:

Intensitet

Hva er riktig motstand og vekter du bør løfte? Når du er på et treningssenter, vil du se at folk trener med forskjellige vekter og at dette varierer veldig.

Noen trener med veldig lette vekter og mange repetisjoner, mens andre sliter med få repetisjoner og tunge vekter.

Så, hva er den riktige tilnærmingen?

Svaret er som ved alle former for trening. Det kommer an på målene dine.

Hovedsakelig ønsker du å gjøre ‘’arbeidssettene’’ (de sett du gjør etter oppvarming og som er selve treningen) dine med så høy anstrengelse som mulig. Du skal gjøre et antall med repetisjoner som tar deg så nære hva du maksimalt greier å gjennomføre, uavhengig om det er få repetisjoner og tunge vekter, eller mange repetisjoner med lette vekter.

Om treningsprogrammet sier 12 repetisjoner, så skal altså vekten/motstanden være så tung at du absolutt ikke kunne greid 15 – 20 repetisjoner. Da blir det kun litt lett trim – og en mindre effektiv trening.

Dette er grunnlaget for en effektiv trening vs trim.

Treningsvolum

Den andre viktige faktoren for en effektiv treningsøkt er treningsvolumet. Dette refereres til den totale vekten som løftes i et gitt sett, øvelse eller i en treningsøkt.

Tenk på treningsvolum som en ligning: Vekt(kg) x Sett x Repetisjoner = Volum.

Eksempel: 100 kg knebøy i et sett på 10 repetisjoner = Volum 1000 kg.

Så jo mer avansert du blir treningen din, jo mer vil og bør og skal volumet øke. Dette er en av de mest effektive måtene for progressiv økt belastning.

Du starter med noen færre antall med arbeidssett, og så jobber du deg altså opp til totalt flere antall sett og repetisjoner som du fullfører. Da har du økt ditt treningsvolum!

Litt enkelt forklart: Du bør sakte og sikkert prøve få 8-10 effektive arbeidssett per muskelgruppe per uke når “nybegynnerfasen” er over. Da er ofte tiden inne til å øke antall kilo per sett – som igjen gir økt treningsvolum!

Hviletid – forskjellen på trening vs trim

Det er flere grunner til at vi trenger en effektiv hviletid mellom settene når vi trener.

For det første så vil hvilen gi musklene dine tid til å restituere seg etter arbeidet de har gjort. For det andre gir det hjertet ditt en sjanse til å roe seg ned, få ned puls og pust.

Og sist, men ikke minst: Det gir deg en mulighet til å fokusere og forberede deg til ditt neste sett.

Dette bidrar til en mer effektiv trening vs trim.

Om du ikke har tilstrekkelig med hvile mellom settene, vil du fort bli både fysisk og psykisk sliten. Musklene dine har ikke fått restituert seg godt nok. Dermed vil de ikke være kapable til å yte sitt beste. Hjertet ditt må også jobbe hardere for å henge med.

Resultatet blir at treningsvolumet synker og du vil ha mindre utbytte av treningen.

Sørg derfor for at du får 2-3 minutters hvile mellom de effektive arbeidssettene dine. Dette er hva du faktisk trenger av hvile om du har trent med rett intensitet og treningsvolum!

Til slutt

Så – trener du effektivt, eller bare ‘’trimmer’’ du?

Det er viktig å huske på at det krever mer enn bare hardt arbeid for å ha suksess med effektiv trening. Det kreves at man er litt smart med treningen sin.

Sørg for at du gjør alt så riktig som mulig for å få det beste mulige resultate som samsvarer med målene du har satt deg.

Om du er litt usikker på om du trener effektivt og riktig, spør en profesjonell om hjelp. En personlig trener kan hjelpe deg med riktig treningsprogram for deg. En personlig trener kan også komme med forslag om hvor og hvilke av disse faktorer du trenger å bli bedre på.

Med bare noen små justeringer kan du gjøre ineffektiv trim til en treningsøkt som gir deg reelle og gode resultater.

Lykke til!


Essensiell kunnskap om protein her: Protein – en kort guide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *