Omega-3 status hos gravide

Omega-3 status hos gravide har betydning for overvekt hos barn

Omega-3 status hos gravide har betydning for overvekt hos barn.  Et regelmessig og tilstrekkelig inntak av omega-3-fettsyrer under graviditet kan senke risikoen for overvekt hos barn med 32%.  Dette i følge et studie ved Harvard Medical School.

Undersøkelsen som nylig er publisert i American Journal of Clinical Nutrition, viser at det er en stor sammenheng med hva slags type fett den gravide inntok under graviditeten og barns risiko for å utvikle overvekt ved 3-årsalderen.

Gravide som hadde ett kosthold med et for høyt innhold av plantefett (som inneholder mye omega-6) og for lite omega-3 fra enten kosttilskudd eller fisk som laks og makrell  – hadde generelt tyngre barn. Barna hadde to til fire ganger høyere risiko for å være overvektige ved 3-årsaldren.

Samtidig viste undersøkelsen at barn av mødre som hadde et riktig forhold mellom omega-3 og omega-6 under graviditeten fikk barn med 32% mindre risiko for overvekt ved 3-årsaldren.

Ergo:  En riktig fettsyrebalanse er viktig gjennom hele livssyklusen, ikke bare for å unngå overvekt hos barn – men for alle former for hjerte- og karsykdommer, alle former for betennelsesreaksjoner, for vår mentale kapasitet og mye, mye mer.  

Omega-3 status hos gravide betyr altså for barnet enn en normal utvikling av hjernen, nervesystem og immunforsvar. 

Kilde:
American Journal of Clinical Nutrition
Volume 93, Issue 4, Pages 780-788, doi: 10.3945/​ajcn.110.005801
Prenatal fatty acid status and child adiposity at age 3 y: results from a US pregnancy cohort.
Authors: S. M Donahue, S.L Rifas-Shiman, D.R. Gold, Z.E Jouni, M.W Gillman, E. Oken.


Se også denne: D-vitamin: 10 grunner til at du trenger mer

One thought on “Omega-3 status hos gravide har betydning for overvekt hos barn”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *